+30.6934.00.4924

Γραφείο Αθήνας: Ποσειδώνος 1, Άλιμος

[email protected]

Αντλίες Θερμότητας

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο τον τεχνικό κόσμο ότι η χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση το χειμώνα αποτελεί την πλέον οικονομική λύση θέρμανσης για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

 

H πιο εύκολα προσβάσιμη ελεύθερη πηγή ενέργειας είναι ο εξωτερικός αέρας.

 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο εξωτερικός αέρας είναι ένα από τα εντελώς δωρεάν αγαθά της φύσης στη ζέστη και στο κρύο για το σπίτι σας. Ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, ο ατμοσφαιρικός αέρας περιλαμβάνει θερμότητα.

 

Όταν συγκεντρώσετε θερμότητα με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας αέρα/νερού μπορείτε να τροφοδοτήσετε το ενδοδαπέδιο σύστημα, τα θερμαντικά σώματα, ή fan coils FCUs και το ζεστό νερό χρήσης ΖΝΧ του σπιτιού σας.

 

Η ίδια αντλία θερμότητας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα κλιματισμού για να δροσίσει το σπίτι σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης (σε ανακαίνιση ή μη) οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη, και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, έως και 75% (με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης) σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα που χρησιμοποιούν λέβητα και καυστήρα.

 

Το ρεύμα που καταναλώνουν αντιστοιχεί στο 1/4 περίπου της ενέργειας που αποδίδουν και προορίζεται αποκλειστικά για τον ανεμιστήρα και το συμπιεστή, χωρίς αντιστάσεις απόψυξης που μειώνουν την απόδοση.


Με θερμοκρασία περιβάλλοντος 7°C (COP:3,5) η αντλία αποδίδει θερμότητα ίση με 1 λίτρο πετρελαίου, δαπανώντας μόλις 2,4Kw/h και με τιμή ρεύματος 0,18 ευρώ/kW/h (max), προκαλεί δαπάνη 0,43 ευρώ αντί 1,20 ευρώ του κόστους με πετρέλαιο.

 

Δηλαδή το κόστος λειτουργίας περιορίζεται στο ένα τρίτο περίπου του κόστους του πετρελαίου!


Οι αντλίες θερμότητας αέρος νερού έχουν χαρακτηριστεί ως τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.


Θεωρούνται δε ως η ιδανική λύση για την θέρμανση ή τον κλιματισμό οικιακών εφαρμογών καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αφού με 1kw ηλεκτρικής ενέργειας & 3kw δωρεάν απο το περιβάλλον αποδίδουν 4kw θερμική ενέργεια!

Αρχή Λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος, του οποίου την ενέργεια η αντλία θερμότητας μετατρέπει σε θέρμανση. Η μετατροπή αυτή για να επιτευχθεί απαιτεί την κατανάλωση μικρού μόνο ποσού ηλεκτρικής ενέργειας και μετατρέπουν ένα υπάρχον σύστημα θερμαντικών σωμάτων σε ένα εξαιρετικό, πλήρες σύστημα θέρμανσης.

 

Στην πραγματικότητα η τεχνολογία της αντλίας θερμότητας είναι βασισμένη σε μια πολύ απλή και γνωστή αρχή. Η λειτουργία της είναι παρόμοια με ένα οποιαδήποτε οικιακό ψυγείο, χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ψυκτικού μέσου.

Ειδικότερα

Τέσσερις λειτουργικές μονάδες συνεργάζονται ώστε η θερμότητα που αντλείται από το περιβάλλον να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας: εξατμιστής, συμπιεστής, συμπυκνωτής και εκτονωτική βαλβίδα. Οι Αντλίες Θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα, που έχει αντληθεί από το περιβάλλον μέσω ενός εξατμιστή σε ένα ασφαλές ψυκτικό μέσον. H πίεση του ψυκτικού μέσου αυξάνεται με έναν συμπιεστή. Μέσω της συμπίεσης αυξάνεται η θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου. Σε έναν εναλλάκτη θερμότητας μεταφέρεται η θερμότητα στο νερό που προορίζεται για τη θέρμανση. Στην εκτονωτική βαλβίδα, το ψυκτικό μέσον εκτονώνεται και έτσι ψύχεται.

 

Από τέσσερις κιλοβατώρες ενέργειας για τη θέρμανση, πληρώνετε μόνον μία κιλοβατώρα. Το περιβάλλον σας προσφέρει δωρεάν μέχρι και τρεις κιλοβατώρες για τη θέρμανσή σας.

Ανάλυση του Κόστους Ενέργειας

Για να γίνει κατανοητή σε όλους η σύγκριση, θα υπολογίσουμε το κόστος για να λάβουμε 10 KWh θερμικής ενέργειας, από τα διάφορα καύσιμα ή συστήματα θέρμανσης.

 

Για την ανάλυση μας θα δεχθούμε οτι Κόστος πετρελαίου θέρμανσης: 1,20€/lt και μέσο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος Δ.Ε.Η: 0,18€/kwh.

1.  Πετρέλαιο

Η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου θέρμανσης είναι: 11,9 KWh/lt
Ο βαθμός απόδοσης καύσης (για σύγχρονους λέβητες και καυστήρες πετρελαίου) είναι κατ’ ελάχιστο σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. 92%.


Για να πάρουμε 10 KWh θερμική ενέργεια απαιτούνται: 10/(11,9 x 0.92)=0.913lt πετρελαίου που κοστίζουν: 1,09€.

2.  Αντλία θερμότητας

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των αντλιών θερμότητας είναι ο συντελεστής απόδοσης COP (Coefficient Of Performance), που εκφράζει το λόγο της αποδιδόμενης από το σύστημα θερμικής ισχύος προς την ηλεκτρική ισχύ που απορροφά η συσκευή.

Θεωρώντας ότι ο συντελεστής αυτός για συμβατικές αντλίες θερμότητας, κυμαίνεται από 2.5 μέχρι 3,5, τότε για να πάρουμε 10kwh θερμική ενέργεια απαιτούνται :

10/3(μέσος όρος COP)= 3.3 KWh ηλεκτρική ενέργεια, που κοστίζουν: 0,59€ 


Πρόκειται για τον πλέον προηγμένο τεχνολογικά σύστημα παραγωγής θερμότητας που αν συνδυαστεί με γεωεναλλάκτη (γεωθερμική αντλία θερμότητας) μπορεί να φθάσει σε COP=5.0. Συνδυαζόμενο δε και με ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταικά, ταμιευτήρες ηλιακής ενέργειας κλπ. παρουσιάζει πολύ υψηλές αποδόσεις αλλά έχει και πολύ υψηλό κόστος.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι Αντλίες Θερμότητας, έχουν την δυνατότητα, να είναι έως και 5 φορές πιο αποτελεσματικές από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης. Ο μέσος ετήσιος βαθμός απόδοσης (COP) του συστήματος στην χώρα μας, κάτω από ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να είναι πάνω από το 4 για αντλίες αέρος – νερού και πάνω από 5,5 για αντλίες με γεωθερμία. Εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό απόδοσης με ελάχιστο λειτουργικό κόστος χρήσης.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η Αντλία Θερμότητα, είναι η καθαρότερη μορφή ενέργειας με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον μας στην εποχή μας.

Τόπος εγκατάστασης

Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα εξωτερικά ή εσωτερικά του σπιτιού. Μπορούν να θερμάνουν και να δροσίσουν ιδανικά ολόκληρο το σπίτι, χωρίς την ανάγκη λεβητοστάσιου, καμινάδων, εξαερισμών και δεξαμενών καυσίμων. Η εγκατάσταση γίνεται μετά από μία σχετική μελέτη για τον εξωτερικό ή των εσωτερικό χώρο που είναι διαθέσιμος ανάλογα με την περίπτωση.

Κόστος συντήρησης

Οι Αντλίες θερμότητας δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου, αερίου και πέλλετ (λέβητας βιομάζας). Η λειτουργία τους έχει μηδαμινά έξοδα συντήρησης.

Εφαρμογές

Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με τα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, με ενδοδαπέδια θέρμανση καθώς και με σώματα Fan Coils . Επίσης δεν χρειάζεται η αφαίρεση του καυστήρα πετρελαίου αφού μπορούν να συνδυαστούν. Επίσης μπορούν να συνδεθούν για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενεργείας αλλά και κόστους, με ηλιακά panels αλλά και να χρησιμοποιούν το οικιακά παραγόμενο ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά.

Συνδυάζεται άριστα με ΑΠΕ


Η αντλία θερμότητας συνδυάζεται άριστα με όλες τις ανανεώσημες μορφές ενέργειας:

  • Συνδυασμός με φωτοβολταικά ώστε να είναι ηλεκτρικά ανεξάρτητη και να λειτουργεί εντελώς χωρίς κόστος.
  • Συνδυασμός με ηλιοθερμικά ώστε να επιτυγχάνεται προθέρμανση στην εισόδου του θερμαντικού ρευστού εξοικονομώντας επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια.
  • Συνδυασμός με υπάρχον λέβητα ή λέβητα βιομάζας. Ο λέβητας λειτουργεί μόνο τις μέρες με εξαιρετικά δυσμενείς θερμοκρασίες περιβάλλοντος με για ελάχιστο χρόνο, όσο είναι αρκετό για να επιτύχει απλή προθέρμανση στο θερμαντικό ρευστό της αντλίας θερμότητας.
  • Συνδυασμός με γεωθερμικό σύστημα για υποβοήθηση σε δροσισμό το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα.
Συμπληρώστε το όνομά σας
Συμπληρώστε κινητό σας τηλέφωνο
Συμπληρώστε σταθερό σας τηλέφωνο
Συμπληρώστε το μήνυμά σας

Λάθος αποτέλεσμα